top of page

FKC

Voel je jezelf soms te klein, alsof je steeds vastloopt? Blijven je klachten aanslepen en vreten aan je energie? Ben je op zoek naar een alternatief om je klachten aan te pakken? Dan kan FKC je op weg helpen. Laten we eerst kijken wat ‘gezondheid’ juist inhoudt.

Gezondheid

Gezondheid is niet louter het ontbreken van ziekte, maar het in balans zijn op verschillende domeinen: structureel, emotioneel, biochemisch en energetisch.

Een gezond lichaam kan veel zelf:

  • Reinigen en ontgiften van belastende stoffen. Denk maar aan schadelijke stoffen (bv. nicotine) of een overdosering aan goede stoffen (bv. vitamines). In de klassieke geneeskunde wordt vaak de reinigende en ontgiftende werking van ons lichaam onderdrukt door medicatie (bv. ontstekingsremmers, koortswerende medicatie) met als gevolg dat het lichaam een andere uitweg zoekt. Indien het lichaam geen uitweg vindt, begint het schadelijke stoffen op te slagen in onze lichaamscellen, met cel schade tot gevolg. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan louter het onderdrukken van fysiek ongemak.

  • Een gezond lichaam heeft een zelf herstellend vermogen, zowel lichamelijk, psychisch als energetisch. Denk hierbij aan wondheling, psychisch herstel na een ingrijpende gebeurtenis of herstel van lichaamsenergie.

  • Een lichaam in balans kan omgaan met stress, deze kan structureel, psychisch, thermisch of biochemisch zijn. Bij een normale stressreactie is er een plotse stijging van de stressfactoren na een stressprikkel. Eens de prikkel weg is, herstelt je lichaam zich tot het oorspronkelijke niveau. Bij een chronische stressreactie vindt er geen volledig herstel plaats. In tegendeel het stressniveau stapelt zich langzaam op. Aangehouden chronische stress kan op termijn ziekten activeren (denk maar aan immuunstoornissen, uitputting van de bijnieren, etc.) met de bijhorende klachten.

Fundamentele Kinesiologische Communicatie – FKC

FKC is een methode ontwikkeld door Dr. Kristien Mechelmans. FKC werkt aan de hand van spiertesten om te communiceren met je lichaam en je ‘wetend deel’. Je wetend deel kan je vergelijken met je ‘harde schijf’ die alles over jezelf weet (cfr. onbewuste). Net zoals bij een ijsberg is de kleine zichtbare top het bewuste, maar onder het water schuilt er een veel groter deel dat de basis vormt van het geheel. Deze basis kan je zien als het fundament waarop je hele ‘huis’ is gebouwd. Als het fundament niet goed staat, heeft dit gevolgen voor je hele ‘huis’. In een mensenleven uit dit zich als klachten (bv. vermoeidheid, maagzuur, burn out, angststoornis, etc.)

FKC legt de focus op je fundament om de wezenlijke basis van je gezondheid aan te pakken. Eens je fundament goed zit, herstellen de kleine klachten zich vaak vanzelf (cfr. zelf herstellend vermogen van ons lichaam).

Door te testen stel je geen diagnose. Je gaat uitpluizen wat er fout loopt en hoe de klachten zijn ontstaan. Een klacht kan op verschillende vlakken in stand worden gehouden (structureel, emotioneel, energetisch of biochemisch) en uit meerdere lagen bestaan. Met FKC kan je testen hoe je de klacht best aanpakt. Dit kan structureel zijn (bv. blokkade opheffen), biochemisch (bv. voedingssupplement), emotioneel (bv. werken rond trauma’s of foute overlevingsstrategieën) of energetisch (bv. meridianen) zijn.

Met FKC gaat de therapeut een samenwerking met de patiënt aan om een optimale gezondheid te bereiken en de patiënt in zijn/haar kracht te zetten.

 

Meer weten over FKC?

Bekijk de onderstaande introductiefilm (uitgebreid, 1u 16min): https://youtu.be/K57uyAMYUiY

Sinds kort bestaat er een beknoptere versie van de introductiefilm (8min): https://youtu.be/Mto7WjTnkkE

 

Interesse in een sessie FKC? Het is aangeraden om de sessie voor te bereiden:

  • Bij een eerste sessie is het aangewezen om de uitgebreide introductiefilm te bekijken. Zo weet u wat te verwachten en hoe FKC in elkaar zit.

  • Maak een lijstje van al je huidige klachten/problemen. Een lijstje op papier is handiger dan in je smartphone.

  • Een lijst met je voorgeschiedenis aan klachten/problemen is zeker ook waardevol. Liefst in chronologische volgorde.

  • Breng de medicatie en supplementen mee die je regelmatig inneemt.

bottom of page