top of page
  • thomascorten

Osteopathie: indicatie tijdens COVID-19 pandemieCOVID-19 houdt ons al meer dan één jaar in zijn greep. Wisten jullie al over het belang van een preventieve aanpak om een kans op besmetting te verminderen? Want in een gezond lichaam met een goed werkend immuunsysteem is er geen plaats voor ziekte.


Eén van de voornaamste toegangspoorten van het virus zijn de slijmvliezen van de neus, deze spelen een belangrijke rol in het afweermechanisme van ons lichaam. Wanneer deze barrière verstoord is krijgt het virus vrij spel om ons lichaam binnen te treden en zich te verspreiden. Osteopathie kan gemakkelijk inspelen op dit systeem: door zachte technieken kan de doorbloeding van het neusslijmvlies geoptimaliseerd worden om de neusflora gezond te houden.


Maar ook het slijmvlies van ons maag/darmstelsel speelt een onmisbare rol. Hier komt ons lichaam in contact met stoffen van buitenaf. Dit zijn niet alleen voedingsstoffen (belang van correcte voeding), maar ook bacteriën en virussen. De darm staat in voor de beslissing welke stoffen worden opgenomen in ons lichaam en welke stoffen onschadelijk worden gemaakt en uit ons lichaam worden verwijderd. Een osteopaat kan de werking van het maag/darmstelsel ondersteunen en optimaliseren, met oog voor de nodige voedingstips en aanpassingen van de levensstijl.


Stress heeft invloed op ons autonoom zenuwstelsel. Het autonoom zenuwstelsel regelt de interne werking van onze organen, waaronder het ademhalingsstelsel, spijsverteringsstelsel, het verwijden en vernauwen van de bloedvaten en weefselherstelmechanismen van ons lichaam. Wanneer dit systeem in overdrive gaat (bvb. door verhoogd stressniveau, onvoldoende nachtrust of slechte levensgewoonten) kan de belastbaarheid van ons lichaam verlagen. Dit maakt ons vatbaarder voor dreigende besmettingen en ziektes. Osteopathie kan met zachte technieken inspelen op het autonoom zenuwstelsel en de balans helpen herstellen.


Beweeglijkheid van de borstkas (borstbeen, ribben, wervelzuil) en een goede werking van de ademhalingsspieren (denk maar aan het middenrif) is onontbeerlijk in een gezond lichaam. De osteopaat kan eventuele bewegingsbeperkingen opsporen en herstellen, spiercontracturen verminderen om een goede ventilatie van het longsysteem te ondersteunen. Dit zal de longexpansie optimaliseren, de doorbloeding en het lymfatische afvoer van afvalstoffen bevorderen.


Zelfs na een besmetting of doorgemaakte ziekte (COVID-19) speelt je osteopaat een belangrijke rol. Vaak blijven patiënten verschillende klachten ondervinden: - Ademhalingsmoeilijkheden - Vermoeidheid - Hoofdpijn - Nekklachten - Rugklachten - Verlaagd immuunsysteem - …


Via een uitgebreid klinisch onderzoek zal je osteopaat bepalen wat er nodig is om het herstelproces optimaal te ondersteunen en je lichaam een nodig duwtje in de rug te geven! Dus wacht niet langer en maak een afspraak met je gezondheid.


Gezonde groet,

Luba

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page